Patiëntverhaal

Oud-vaatchirurg kroop zelf door het oog van de naald

Het overkomt voornamelijk oudere mannen. De wand van de aorta, de buikslagader, wordt zo dun dat er op die plek een soort kloppende ballon ontstaat. Dick Gerritsen (73), gepensioneerd vaatchirurg, kroop zelf door het oog van de naald. “Gelukkig is het goed afgelopen, maar toen ik hoorde dat ik een lekkend aneurysma had, was ik totaal verrast.”

“Ik kreeg last van darmverstopping, buikklachten en een vage rugpijn. Ik ging ervan uit dat het vanzelf over zou gaan. Maar mijn klachten bleven.”

20170331_Aneurysma_vaatchirurg (1)

Alarmbellen

“Mijn huisarts behandelde mijn obstipatieklachten en vroeg nog: ‘zal ik je niet doorverwijzen naar een internist’? Eigenwijs als ik was, wilde ik het nog even aanzien. De volgende ochtend bezocht ik toch maar een bevriende radioloog. Daar kreeg ik een totaal onverwachte diagnose; een deel van de aortawand was zwak en lekte. Toen gingen bij mij alle alarmbellen af en wist ik dat er direct een operatie nodig was. Achteraf denk ik dat ik de signalen ontkend heb. Aan de andere kant weet ik ook dat een aneurysma vaak geen klachten geeft en bij toeval wordt ontdekt.”

Verbluffende technieken

“Ik werd direct overgebracht naar het Catharina Ziekenhuis. Binnen no time lag ik bij prof. dr. Joep Teijink op ‘tafel’. Ruim een uur later was de operatie achter de rug. De technieken van tegenwoordig zijn verbluffend. De operatie is onder plaatselijke verdoving met slechts twee sneetjes in de lies uitgevoerd. In mijn tijd ging daar de hele buik nog voor open! Ik kon meekijken op de monitor, maar eerlijk gezegd heb ik dat niet gedaan. Wat als er iets fout zou gaan? Ik wist dat het ondanks alle technieken, erop of eronder was. Dus toen dr. Teijink zei dat alles goed was gegaan, was ik vooral opgelucht. Tegen mijn kinderen zei hij: ‘mede dankzij de goede adviezen van jullie vader is de operatie voorspoedig verlopen’.”

In dit verhaal wordt de persoonlijke ervaring van een persoon met de therapie van Medtronic weergegeven. Het is een waargebeurd verhaal van een Nederlandse patiënt. Niet iedereen zal echter op dezelfde manier reageren op een therapie of ingreep of dezelfde resultaten ondervinden. Neem contact op met uw professioneel zorgverlener voor meer informatie over de behandelmogelijkheden.