Hart- en vaatstelsel

Hoe werkt het hart- en vaatstelsel

Het hart- en vaatstelsel zorgt voor de bloedsomloop in ons lichaam. Dankzij de bloedsomloop komt ons bloed op alle plekken in het lichaam. Het hart- en vaatstelsel bestaat uit het hart, de kleine bloedsomloop en de grote bloedsomloop. Ook stroomt ons bloed door verschillende bloedvaten.

hart-en-vaatziekten-lichaam
58490323 – 3d illustration of heart – part of human organic.

Het hart

Het hart is de grote pomp in het lichaam die per minuut wel vier tot vijf liter bloed rondpompt. Dit bloed bevat alle benodigde zuurstof en voedingsstoffen voor het lichaam.

16435601 – an old man and woman enjoying the view at sunset

De bloedvaten

Het volledige vaatstelsel bestaat uit ruim 100.000 kilometer aan bloedvaten. Er zijn drie soorten bloedvaten: slagaders, aders en haarvaten.

De kleine bloedsomloop

De kleine bloedsomloop

Binnen de kleine bloedsomloop stroomt zuurstofarm bloed vanaf het hart richting de longen. Vervolgens geven de longen nieuwe zuurstof af aan het bloed, dat door de longaderen terug naar het hart stroomt.

17911206 – 3d rendered illustration of the human vascular system

De grote bloedsomloop

Via de grote bloedsomloop stroomt het bloed vanuit het hart via de aorta, de grote lichaamsslagader, naar alle lichaamsdelen. De aorta vertakt zich in steeds kleinere bloedvaten.

Hart- en vaataandoeningen

Wanneer er iets mis is met het hart- en vaatstelsel noemen we dit een hart- en vaataandoening of hart- en vaatziekte. Er bestaan verschillende hart- en vaataandoeningen.
Het aneurysma is hier een van.