Hart- en vaatstelsel
Hoe werkt het hart- en vaatstelsel
Het hart- en vaatstelsel zorgt voor de bloedsomloop in ons lichaam. Dankzij de bloedsomloop komt ons bloed op alle plekken in het lichaam. Het hart- en vaatstelsel bestaat uit het hart, de kleine bloedsomloop en de grote bloedsomloop. Ook stroomt ons bloed door verschillende bloedvaten.
Het hart
Het hart is de grote pomp in het lichaam die per minuut wel vier tot vijf liter bloed rondpompt. Dit bloed bevat alle benodigde zuurstof en voedingsstoffen voor het lichaam.
De bloedvaten
Het volledige vaatstelsel bestaat uit ruim 100.000 kilometer aan bloedvaten. Er zijn drie soorten bloedvaten: slagaders, aders en haarvaten.
De kleine bloedsomloop
Binnen de kleine bloedsomloop stroomt zuurstofarm bloed vanaf het hart richting de longen. Vervolgens geven de longen nieuwe zuurstof af aan het bloed, dat door de longaderen terug naar het hart stroomt.
De grote bloedsomloop
Via de grote bloedsomloop stroomt het bloed vanuit het hart via de aorta, de grote lichaamsslagader, naar alle lichaamsdelen. De aorta vertakt zich in steeds kleinere bloedvaten.
Hart- en vaataandoeningen
Wanneer er iets mis is met het hart- en vaatstelsel noemen we dit een hart- en vaataandoening of hart- en vaatziekte. Er bestaan verschillende hart- en vaataandoeningen.
Het aneurysma is hier een van.